Πέμπτη, Μαρτίου 17

Ανακοίνωση της Νέας Σκακιστικής Κίνησης

Όχι στη μετατροπή των σχολικών πρωταθλημάτων σε διαφημιστικό φορέα.

Η Νέα Σκακιστική Κίνηση καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής, η οποία μετατρέπει τα σχολικά πρωταθλήματα της Αττικής σε επιχειρηματικό διαφημιστικό φορέα, με επιπτώσεις στα παιδιά που συμμετέχουν.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΣΝΑ στηρίζει εδώ και πολλά χρόνια την πρακτική της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας να παραδίδει τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα σε ιδιώτες διοργανωτές και σε ξενοδόχους, δυσχεραίνοντας αντί να διευκολύνει την συμμετοχή παιδιών από οικογένειες με περιορισμένα οικονομικά μέσα.

Φέτος κάνει ένα βήμα παραπέρα: θέλει να επιβάλλει την διανομή στους αγώνες φυλλαδίου που διαφημίζει μεγάλη αλυσίδα πίτσας. Το φυλλάδιο αυτό προσκαλεί γονείς και μαθητές να γίνουν πελάτες της με σύνθημα «βάλτε στη ζωή σας την καλή διατροφή»! Η προώθηση του «προϊόντος» συνοδεύεται από «ανταλλάγματα» όπως η διανομή δειγμάτων πίτσας στους χώρους των αγώνων!

Το «σκακιστικό μέρος» του φυλλαδίου, εκτός από ψευδοεπιστημονικές ιδέες (όπως « οι άνθρωποι που παίζουν σκάκι είναι κατά κανόνα έξυπνοι»), προωθεί απροκάλυπτα την εμπορευματοποιημένη αντίληψη για τον αθλητισμό, προετοιμάζοντας το γονιό-πελάτη ότι θα πρέπει να πληρώνει για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του στον αθλητισμό.

Το ΔΣ της ΕΣΣΝΑ είναι υπόλογο, επειδή:

Ανοίγει τις πόρτες των σχολείων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, και μάλιστα ερήμην γονιών και εκπαιδευτικών.

Συμμετέχει στη διαστροφή της διατροφικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών, περιφρονώντας για την υγεία τους.

Εκμεταλλεύεται τον ευάλωτο μαθητικό πληθυσμό ως διαφημιστικό στόχο. Τον μετατρέπει σε υποψήφιο πελάτη της συγκεκριμένης αλυσίδας και πιθανότατα στο μέλλον άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Καθιστά συνυπεύθυνους και πλασιέ τα σκακιστικά σωματεία, τους Δήμους και τους οργανισμούς τους που συνδιοργανώνουν τα πρωταθλήματα.

Ευτελίζει το σκάκι και υπονομεύει την καταξίωσή του ως άθλημα.

Η δράση αυτή του ΔΣ της ΕΣΣΝΑ αποδεικνύει το ότι ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των παιδιών για άθληση και υγεία. Τα σωματεία, οι σκακιστές, οι φορείς των εκπαιδευτικών, οι γονείς έχουν ευθύνη να αντιδράσουν. Να καταδικάσουν την απαράδεκτη μεθόδευση της ΕΣΣΝΑ και να καταστήσουν υπόλογους όλους τους υπεύθυνους για αυτή. Να επιβάλλουν την ακύρωση της μεθόδευσης που εκμεταλλεύεται τα παιδιά και θίγει το σκάκι.

Αθήνα, Μάρτιος 2011

Νέα Σκακιστική Κίνηση

Επικοινωνία: kaskavel.defender@gmail.com (Κώστας Κοκόλιας - Εκπρόσωπος της ΝΣΚ στο ΔΣ της ΕΣΣΝΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: